Budete potřebovat

  • 4 x 200g filet z kulaté BIO plece
  • 1 kg brambor varného typu C
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 3 dl plnotučného mléka
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl
  1. Oloupané brambory nakrájejte na kostky a dejte vařit do vroucí osolené vody. Vařte doměkka, potom sceďte vodu, brambory rozmačkejte vidličkou a vyšlehejte s mlékem a lžící másla.
  2. Hovězí filety potřete směsí olivového oleje s vinným octem, osolte, opepřete a nechte temperovat při pokojové teplotě minimálně 3 hodiny. Pak je zprudka opečte z obou stran dozlatova, z každé strany alespoň 2 minuty. 
  3. Opečené maso přendejte na plech a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů asi na 10 minut.
  4. V pánvi, na které se filety pekly, rozpusťte lžíci másla, přidejte mouku a důkladně opražte dočervena. Zalijte hovězím vývarem, prošlehejte a vařte alespoň 10 minut. Podle chuti šťávu osolte.
  5. Hovězí filet podávejte s bramborovou kaší podlitý šťávou.

Kulatá plec - další inspirace

Všechny recepty