Budete potřebovat

  • Náplň:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g špenátu
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • mletý pepř
  • sůl
  • Roláda:
  • 1 kg BIO hovězího hrudí bez kostí
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2,5 dl bílého vína
  • 1 l vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • rostlinný olej
  • mletý pepř
  • sůl
  1. Nejprve si připravte nádivku: na troše oleje lehce opečte nasekané stroužky česneku. Jakmile zavoní, přidejte nakrájené papriky a duste 2–3 minuty. Poté přidejte omytý špenát a míchejte, dokud se z něj nevydusí voda. Odstavte z ohně, přendejte do mísy, přidejte parmezán, promíchejte a odložte stranou.
  2. Maso omyjte, důkladně osušte a odstraňte tuk i žilky. Prokrojte kus masa podélně na větší plát, lehce osolte z obou stran a doprostřed nandejte nádivku. Maso srolujte a pomocí kuchyňského provázku omotejte po celé délce a zavažte. 
  3. V hluboké pánvi nebo pekáči s poklicí rozehřejte trochu oleje a maso na něm ze všech stran opečte dohněda. Opečené maso odložte.
  4. Na stejný tuk, na kterém se smažilo maso, vložte na plátky nakrájenou cibuli a poduste ji doměkka, přidejte zbylé dva nasekané stroužky česneku, lžíci nasekaného tymiánu a opékejte 2–3 minuty.
  5. Vše zalijte vínem a zredukujte na polovinu, poté přilijte vývar, opečenou roládu, bobkový list a zbylý tymián.
  6. Zakryjte, vložte do trouby a pečte 1 hodinu při 200 stupních. Po hodině maso otočte, v případě potřeby přidejte trochu vody a pečte další hodinu.
  7. Pak případně opět podlijte a pečte dalších 30 minut, aby se maso opravdu dobře propeklo.
  8. Maso vyjměte, přikryjte fólií a omáčku zredukujte, pokud je příliš řídká. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, salátem a přílohou dle libosti.
  9. Skvěle se hodí například vařené brambory nebo bramborová kaše. 

Hrudí - další inspirace

Všechny recepty