Budete potřebovat

  • 800 g BIO hovězího masa v jednom kuse (připravené k rolování – pokud nevíte, jak maso na roládu nejlépe ukrojit, můžete požádat řezníka, aby vám ho připravil)
  • 100 g vařené šunky nakrájené na tenké plátky
  • 150 g čerstvého nebo mraženého špenátu
  • 3 vejce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 1 sklenice suchého bílého vína
  • 1 svazek čerstvých bylinek (rozmarýn, petržel, jarní cibulka atd.)
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  1. Bylinky nasekejte nadrobno a přidejte do nádoby s vejci, osolte, opepřete a prošlehejte. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte lžičku oleje, vlijte do ní rozšlehaná vejce a připravte tenkou omeletu. Obraťte ji a opečte i z druhé strany. Dejte stranou.
  2. Špenát omyjte a vařte v páře po dobu 5 až 10 minut. Nechte ho odstát v cedníku, aby se zbavil přebytečné vody, a nakrájejte ho. Dejte stranou.
  3. Cibuli, mrkev a celer nakrájejte nadrobno. Maso omyjte, osušte, důkladně osolte a opepřete. Na maso položte omeletu, pak šunku a nakonec špenát, vše dobře rozprostřete. Maso srolujte a pevně svažte provázkem. Pod provázek můžete zastrčit několik snítek rozmarýnu.
  4. Na velké pánvi rozehřejte olej a opečte roládu ze všech stran, opékejte ji asi 15 minut. Přidejte nakrájenou zeleninu a smažte ji zhruba 5 minut do změknutí. Přilijte víno, zamíchejte a nechte odpařit alkohol. Pak přilijte vývar a přiveďte k varu. 
  5. Snižte teplotu na minimum a vařte 2 hodiny, přičemž maso občas polévejte šťávou. V polovině vaření roládu otočte, aby se vařila rovnoměrně. 
  6. Poté ji položte na talíř, přikryjte fólií a nechte zcela vychladnout. Před podáváním ji nakrájejte na plátky a krátce ohřejte v troubě nebo mikrovlnce. Podávejte s omáčkou a bramborami.

Hovězí pupek - další inspirace

Všechny recepty