Zelenina jako nejlepší parťák do letních dnů
Zelenina jako nejlepší parťák do letních dnů
Nechce se vám po dlouhém horkém dni stát u plotny a celou věčnost si lámete hlavu nad tím, co rychlého a výživného připravit k večeři? Zkuste do své kuchyně přizvat zeleninu a přichystejte z ní netradiční jídla. Uvidíte, že lehké a osvěžující pokrmy přijdou k chuti celé rodině.
Během léta je k dostání opravdu velké množství zeleniny i ovoce. Konečně seženete šťavnaté a chutné plody, na které jste celý rok tak dlouho čekali. Pokud chcete sáhnout po té nejkvalitnější zelenině pro své saláty a jednoduché pokrmy, vyrazte na ekologickou farmu. Tam seženete bio zeleninu, u které máte jistotu, že neobsahuje žádné nechtěné látky navíc. K dostání je ale také v obchodech, kde ji spolehlivě poznáte pouze pod označením logy biolistu či biozebry. Jedině tyto dvě značky zaručují bio kvalitu.
Tip: Nevíte, kam se vydat pro bio zeleninu? Navštivte například Farmu Lukava v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku, kde se zelenina pěstuje s využitím koní a velkým podílem ruční práce. Další tipy na ekofarmy ve vaší blízkosti najdete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio.
Lehký salát z červené řepy a mangoldu
Že červenou řepu do salátů nedáváte a o mangoldu slyšíte poprvé? To je velká chyba, kterou musíte ihned napravit. Červená řepa plná sladké chuti, stopových prvků, vitamínů i kyseliny listové se hodí do nejrůznějších pokrmů. Pokud k ní přidáte mladé křehké listy netradičního mangoldu s velkým množstvím vitaminu C a minerálních látek, uvidíte, že si jejich společnou chuť ihned zamilujete!
- Co budete potřebovat?
- hrst barevných bio listů mangoldu
- hrst mladých bio listů červené řepy
- 1 ks uvařené bio červené řepy
- bio olivový olej
- bio balzamikový ocet
- bio piniové oříšky
- sůl a bio pepř
Listy mangoldu i řepy opláchněte a případně natrhejte na menší kousky. Uvařenou řepu rozkrájejte na malé kostičky a přidejte do misky k listům. Vše zakápněte olivovým olejem a balzamikem, dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a podávejte posypané piniovými oříšky.
TIP: Salát můžete připravit i jako originální přílohu ke kousku grilovaného masa či čerstvému kozímu sýru.
Zelené fazolky s grilovanými rajčaty
Sezona křupavých a slaďoučký zelených lusků začíná již v červenci. Jejich báječnou chuť si tak můžete užívat po celé léto. Kromě jedinečné chuti lusky obsahují velké množství minerálních látek a vitamínů,
zejména vitamín K a vitamín C i vitamíny skupiny B. Ve spojení s voňavými rajčaty, která jsou v létě hojně dostupná, si užijete přímo vitamínový koktejl!
Co budete potřebovat?
- 10 bio keříkových rajčat
- 250g bio zelených lusků
- 1 bio cibule
- bio citronová šťáva
- bio olivový olej
- sůl a bio pepř
Zelené fazolky očistěte a povařte v osolené vodě cca 5 minut. Mezitím si ugrilujte celá rajčata na cibulce. Poté fazolky s rajčaty jednoduše smíchejte, zakápněte olejem a citronovou šťávou a na konec dochuťte solí a pepřem.
TIP: Takto připravené fazolky s rajčaty jsou výborné jako teplá příloha. Můžete je však podávat i na studeno – zkuste přidat trochu bio rukoly a pokrájené bio salátové okurky. Doplnit můžete i bio sýr balkánského typu.
Brokolicovo-květákový salát se slaninou a parmazánem
Také jste dosud z brokolice a květáku připravovali tak maximálně polévku v podobě hutného krému? Zkuste to v létě trochu jinak, uvidíte, že nebudete litovat!
Co budete potřebovat?
- větší hrst růžiček bio brokolice
- větší hrst růžiček bio květáku
- 100g bio slaniny
- bio parmazán na posypání
- bio olivový olej
- sůl a bio pepř
Brokolici spolu s květákem uvařte v osolené vodě tak, aby růžičky nebyly zcela rozvařené. Pokud nechcete vařit, nechte klidně i syrové, budou o to křupavější. Slaninu pořádně opečte na trošce oleje. Zeleninu smíchejte se slaninou, přikápněte trochu oleje a dochuťte solí a pepřem. Podávejte posypané čerstvým parmazánem.