Zářím měsíc biopotravin nekončí – jsou oblíbené po celý rok

Zářím měsíc biopotravin nekončí – jsou oblíbené po celý rok

Labneh nebo makový olej, nabídka biopotravin se neustále rozšiřuje. Přestože je září jako Měsíc biopotravin u konce, Češi na kvalitu začínají čím dál více hledět v průběhu celého roku. Obliba produktů pocházejících z ekologického zemědělství stoupá stejně jako jejich nabídka. Seženete téměř vše, z čeho každý den vaříte. Od masa, mléčných výrobků až po právě sklízené ovoce, brambory nebo například symbol podzimu – dýně. Inspirujte se receptem na lahodnou polévku, které vás zaručeně prohřeje i za studeného počasí.

Lokálních ekologických farem, kam se můžete vypravit pro nejrůznější bioprodukty, je už cca 4700. Neustále rozšiřují nabízený sortiment, o čemž svědčí například počet produktů přihlášených do letošního ročníku soutěže Česká biopotravina roku, kterých bylo 142. To je o 38 více než v loňském roce. I porotci, v čele s gastronomickým průvodcem Pavlem Maurerem, hodnotili účast jako nevídanou. Titul biopotraviny roku nakonec získalo Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem z farmy U mlsné kozy v Želešicích.

Originalitu a jedinečnost dostupných bioproduktů prokazují i výherci z ostatních kategorií. Co se týče mléčných výrobků, zvítězil Buvolí labneh z Buvolí farmy Ohař. Jedná se o měkký čerstvý sýr vyrobený z jogurtu. Kořeny má v Libanonu a chuťově jej lze srovnat se sýrem typu lučina. Sekci rostlinných výrobků ovládl Bio Bohemia olej makový nefiltrovaný od firmy Bohemia Olej.

Září vyhlásilo Měsícem biopotravin Ministerstvo zemědělství už popatnácté. Záměrem je podpora lokálních ekofarem a výrobců biopotravin. Celý měsíc se proto po celé republice konala řada nejrůznějších doprovodných akcí. Lidé mohli navštívit například bio dožínky či poznat své farmáře zblízka na dnech otevřených dveří. Často bylo možné produkty také ochutnat.

V posledních letech získává na podzim stále větší oblibu dýně Hokkaido, i tuto oranžovou kouli plnou prospěšných látek lze sehnat v bio kvalitě. Pochodíte například na Dobré farmě v Máslovicích i u producenta bio zeleniny Josefa Vymětala z Břestu.

Recept: Dýňová polévka

Co budete potřebovat?

  • Půl kilogramu bio dýně Hokkaido
  • Bio máslo
  • Bio cibulka
  • Půl litru vývaru (zeleninový či hovězí)
  • Bio česnek
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek

Nejprve nechte v hrnci zesklovatět cibulku na troše másla. Přidejte na kousky nakrájenou očištěnou dýni a zalijte vývarem. Nechte pod pokličkou uvařit doměkka. Poté hrnec odstavte a směs tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Vmíchejte dva utřené stroužky česneku a smetanu. Podle chuti přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek.

TIP: Nakupujete-li nejčastěji v obchodech či supermarketech, kvalitní potraviny poznáte vždy podle loga biolistu či biozebry.