Sezóna zavařování v plném proudu – připravte si lahodné pochoutky, které vás dostanou
Sezóna zavařování v plném proudu – připravte si lahodné pochoutky, které vás dostanou
Sluníčko konečně dopeklo zeleninu a vy si lámete hlavu nad tím, jak zpracovat bohatou a čerstvou úrodu? Nebo si zkrátka jen chcete užít sezónní suroviny v období jejich přirozené zralosti naplno? Schovejte si kousek léta do sklenice – pusťte se do zavařování! Uvidíte, že takto zpracované dobroty vám během chladnějších měsíců přijdou vhod a pochutná si na nich celá rodina.
Držte se zásad
Přestože je zavařování ve své podstatě velice jednoduché, je vhodné dodržet pár základních pravidel, díky kterým vám zpracované pochoutky ve spíži opravdu dlouho vydrží. Ta se týkají především čistoty – dbejte na použití skutečně čistého a sterilizovaného nádobí. A i když ochutnávání nepochybně láká, vyvarujte se olizování lžičky, s níž směs mícháte. Neméně důležité je také pracovat s pečlivě očištěnými a dostatečně zralými surovinami, které nejsou potlučené nebo nahnilé.
Kvalita na prvním místě
Pro výbornou kvalitu zavařeniny radíme vybírat mezi surovinami z ekologického zemědělství, které poznáte podle označení biolistu a biozebry. Vydáte-li se například na farmářský trh, ekologický původ nebalených potravin by měl prodejce vždy doložit certifikátem, jenž vydává jedna ze čtyř kontrolních organizací – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Nákupem lokálních biopotravin podporujete zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu i krajinu a hospodářská zvířata chovají s maximální možnou ohleduplností. Více informací o ekologickém způsobu hospodaření se dozvíte na myjsmebio.cz. Pokud se rozhodnete pro nákup přímo na biofarmě, jejich seznam najdete na kamprobio.cz a lovime.bio. Díky interaktivní mapě snadno a rychle zjistíte, jaké ekofarmy se nacházejí ve vašem okolí a jaká je jejich aktuální nabídka sezónních produktů.
Lahodné lečo s cuketou
- 8 bio paprik
- 4 bio rajčata
- 8 bio cuket
- 3 bio cibule
- 2 stroužky bio česneku
- sůl
- bio olivový olej
Papriky a cukety očistěte a nakrájejte na nudličky. Z rajčat odřízněte vršek i spodek a obě strany nakrojte do kříže. Poté je na pár vteřin ponořte do vroucí a následně do ledové vody, oloupejte a nakrájejte na osminy. Pokrájenou cibuli nechte v hrnci na rozpáleném oleji zesklovatět, přidejte na plátky nakrájený česnek, papriky, cukety, rajčata a jemně osolte. Přiklopte poklicí a na mírném ohni nechte 10 minut dusit. Až zelenina dostatečně změkne, naplňte zavařovací sklenice, důkladně uzavřete a vložte do vody o teplotě 85 stupňů. Takto zavařujte 20 minut, následně sklenice otočte dnem vzhůru, čímž se ujistíte o správném utěsnění, a nechte vychladnout.
Domácí kečup
- 1 kg bio rajčat
- 2 bio jablka
- 1 bio cibule
- 70 g bio cukru
- 60 ml bio jablečného octa
- 60 ml vody
- lžička soli
- bio bobkový list
- 5 kuliček bio pepře
- 5 kuliček bio nového koření
- 5 ks bio hřebíčku
- špetka bio skořice
Jablka, rajčata a cibuli nakrájejte nadrobno. Vložte do hrnce, podlijte vodou, octem, přidejte sůl, cukr a koření. Na mírném ohni za občasného míchání vařte přibližně jednu hodinu. Po uvaření vyjměte veškeré koření. Směs v hrnci rozmixujte dohladka a případně ještě propasírujte. Kečup nalijte do sklenic asi půl centimetru pod okraj, pevně uzavřete a vložte do kastrolu s horkou vodou. Při teplotě 85 stupňů sterilujte 20 minut a poté nechte vychladnout dnem vzhůru.
Lilkový krém
- 3 kg bio lilků
- bio ocet
- bio pálivá paprička
- bio česnek
- 2 lžíce bio oregana
- sůl
Lilky omyjte a nakrájejte na úzké, dlouhé proužky. Do většího hrnce nalijte vodu a ocet v poměru 1:1, mírně osolte a přiveďte k varu. Do roztoku ponořte lilky a vařte, dokud zcela nezměknou. Poté slijte přes síto, nechte je okapat a vychladnout. Vymačkejte z nich vodu, dochuťte papričkou, česnekem, oreganem a vše lehce rozmixujte. Naplňte do sklenic, zavíčkujte, 20 minut sterilujte a dnem vzhůru nechte vychladnout.
TIP na závěr:
Také jste si naše zeleninové recepty zamilovali? Nevíte-li, kam pro kvalitní bio zeleninu, zkuste například Moravskou biofarmu, kde seženete čerstvé sezónní plody! Čekat tu na vás bude také bio ovoce a mnoho dalšího. Více informací na www.kovorolnik.cz