Sezóna rybízu je konečně tady! Kouzlete všemi směry a připravte si oblíbené bobulky nasladko i naslano

Sezóna rybízu je konečně tady! Kouzlete všemi směry a připravte si oblíbené bobulky nasladko i naslano

Také patříte mezi milovníky drobných kuliček, které sluníčko každoročně během léta zbarví do červené, černé nebo bílé barvy? Ano, řeč je o rybízu, jehož hlavní sezóna právě vrcholí! Nezahálejte s přípravou a vyzkoušejte sladké i slané recepty, které okouzlí celou rodinu.

Už typicky nakyslá chuť napoví, že bobulky doslova překypují vitamínem C, jehož obsah je obzvlášť vysoký zejména u rybízu černého. Kromě toho v nich ale najdeme také vitamíny ze skupiny B, provitamín A nebo třeba vitamín B. Nesmírně bohatá je tato pochoutka i na minerály a obsahuje draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo a spoustu dalších prospěšných látek. Červený rybíz je mezi ostatními ten nejkyselejší a u nás také nejvyužívanější, naopak méně častý – bílý – se vyznačuje svou sladkou chutí a jemností. 

Kvalita na prvním místě

Hodnotné, chutné a šťavnaté ovoce v bio kvalitě najdete především na lokální ekofarmách. Ekologičtí farmáři si zakládají na zachování biodiverzity, proto pěstují široké spektrum rostlin, které láká mnohé opylovače. Zároveň se při pěstování vyhýbají zbytečné chemii v podobě pesticidů, herbicidů nebo průmyslových hnojiv. Naopak, díky přípravkům na ochranu rostlin – různých výluhů z bylin a biopreparátů – dosahují lepší kvality pěstovaného ovoce. Dávají si zároveň záležet na půdní úrodnosti, které dosahují zejména pestrým osevním postupem a přirozeným hnojením. Zjistěte o světě ekologického zemědělství ještě více a navštivte myjsmebio.cz. 

Nevíte, na jakou ekofarmu vyrazit? Využijte interaktivních map na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio, díky nimž vyhledáte tu, jež se nachází nejblíže vašemu okolí, a zároveň si prohlédnete její aktuální nabídku. Kromě biofarem či farmářských trhů, kde je vám prodávající povinen předložit certifikát o původu bio produkce, si kvalitní biopotraviny obstaráte také v kamenných obchodech nebo na e-shopech. Nezapomeňte se ale pečlivě přesvědčit, že zboží nese označení logy biolistu nebo biozebry. 


Pikantní čatní z rybízu a červené cibule

  • 2 bio červené cibule
  • 200 g bio červeného rybízu
  • 100 ml bio červeného vinného octa
  • 100 g bio cukru
  • kousek bio zázvoru
  • polovina bio pálivé papričky
  • stroužek bio česneku
  • bio olivový olej
  • sůl

Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a poté ji v rozehřáté pánvi na olivovém oleji restujte, dokud nezesklovatí. Pánev odstavte a do hrnce vložte najemno nasekaný zázvor, česnek a pálivou papričku. Směs zalijte 100 mililitry vinného octa a chvíli povařte. Dále do směsi přidejte cibuli, špetku soli a nakonec cukr. Ten nechte vařit, dokud se nerozpustí. Jako poslední přidejte červený rybíz a vše vařte minimálně dalších 10 minut. Hotové čatní naplňte do sklenic a skladujte v suchu a chladu, kde vám vydrží asi 3 týdny. Skvěle se hodí třeba ke grilovaným masům nebo nejrůznějším sýrům.


Kefírový koláč s rybízem

  • 300 g bio černého rybízu
  • 230 g bio polohrubé mouky
  • 150 g bio hladké mouky
  • 190 g bio cukru
  • 200 g bio kefíru
  • 1 lžička bio prášku do pečiva
  • 2 bio vejce
  • 4 lžíce bio rostlinného oleje
  • 40 g másla

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do misky nasypte celou hladkou a 150 gramů polohrubé mouky. Přidejte prášek do pečiva, 150 gramů cukru, kefír, olej, vejce a všechny ingredience spolu důkladně promíchejte. Zbytek polohrubé mouky, cukru a máslo smíchejte ve větší míse a zpracujte drobenku. Poté si připravte plech, který vymažte máslem nebo olejem. Do něj nalijte těsto a rovnoměrně rozetřete. Poklaďte červeným rybízem, posypte drobenkou a nechte v troubě péct přibližně půl hodiny, dokud koláč nezezlátne. 

TIP na závěr:

Pro sezónní ovoce v bio kvalitě se vydejte třeba do Schauerových zahrad v Horních Řepčicích v Ústeckém kraji. Kromě prodeje přímo ze dvora, který je možný po předchozí domluvě, podnik nabízí své produkty také na farmářských trzích. Více informací najdete na schauerovyzahrady.cz.