Rozzařte kuchyni skvělými podzimními saláty
Rozzařte kuchyni skvělými podzimními saláty
Barevné saláty jsou pro mnohé z nás spojeny zejména s obdobím léta. To je ale velká škoda především proto, že i v trochu chladnějších měsících máme na výběr ze širokého množství sezónních druhů ovoce a zeleniny. Inspirujte se našimi recepty a uvidíte, že vykouzlíte pokrmy, které budou lahodit nejen oku!
Dýně, lilky, červená řepa, mrkev, paprika nebo třeba jablka. Výčet podzimních surovin zářících barvami je skutečně široký. A ať už je vaše oblíbená podzimní potravina jakákoliv, nezapomínejte při nákupu na to, že pokud chcete dosáhnout opravdového kulinářského zázraku, do košíku byste měli vkládat pouze skutečnou kvalitu. Sáhněte proto po certifikovaných biopotravinách, které byly vypěstovány v souladu s principy a legislativou ekologického zemědělství a bez použití zbytečné chemie. V obchodech by měly být vždy viditelně označeny logy biolistu a biozebry, díky nimž si můžete být bio kvalitou skutečně jisti. Jaké zásady musí bio producenti dodržovat, jak probíhá rostlinná bio produkce nebo jak vypadá ekologický chov zvířat? To zjistíte na stránkách myjsmebio.cz, kde najdete také spoustu inspirace k vaření.
Máte už o biopotravinách načteno a zajímalo by vás, jak vypadá ekologické zemědělství v praxi? Vydejte se na některou z ekofarem! Najdete je po celé České republice a na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz můžete díky interaktivní mapě dohledat přímo tu, která se nachází blízko vašemu okolí.
Jestliže se nacházíte v Plzeňském kraji, určitě navštivte Farmu u Františky, kde kromě ovoce a zeleniny nabízí také nepřeberné množství dalších potravin v bio kvalitě. Více informací se dozvíte na stránkách farmaufrantisky.cz.
Salát z dýně a červené řepy
- 500 g bio červené řepy
- 500 g bio dýně Hokkaidó
- 4 lžíce bio olivového oleje
- 100 g bio granátového jablka
- šťáva z bio citronu
- bio dijonská hořčice
- hrst bio rukolových listů
- bio hladkolistá petržel
- 100 g bio ovčího sýra
- sůl, bio pepř
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dýni očistěte od semínek a neoloupanou jí nakrájejte na kostky. Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte řepu a dýni, zakápněte olivovým olejem a podle chuti osolte. Pečte v troubě asi 45 minut, dokud zelenina nezměkne. Mezitím v misce vyšlehejte citronovou šťávu, olivový olej a hořčici. Dochuťte solí a pepřem. Do velké mísy vložte omyté a usušené rukolové listy a polovinu nasekané petržele. K salátové směsi přisypte ještě teplou pečenou zeleninu, posypte na kostky nakrájeným ovčím sýrem, granátovým jablkem, polijte zálivkou, promíchejte a podávejte.
Salát z pečeného lilku a rajčat
- bio lilek
- 150 g bio rajčat
- bio hladkolistá petržel
- 3 stroužky bio česneku
- hrst bio salátových listů
- 100 g bio měkkého sýra
- 2 lžíce bio olivového oleje
- sůl, bio pepř
- šťáva z bio citronu
- lžíce třtinového cukru
- 150 g bio bílého jogurtu
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Lilek omyjte, propíchejte vidličkou, rovnoměrně rozložte na plech a pečte asi 40 minut. Rajčata opláchněte a nakrájejte na čtvrtiny. Petržel a salátové listy omyjte, nechte okapat a petržel nasekejte najemno. Upečený lilek podélně rozkrojte, nechte vychladnout a pak ho i se slupkou nakrájejte na kostky. Poté si připravte zálivku. Smíchejte jogurt, česnek, olivový olej, citronovou šťávu a cukr. Lilek přidejte k salátovým listům s petrželkou, zakápněte zálivkou, přidejte na kostičky nakrájený sýr, dochuťte solí, pepřem a podávejte.
Salát z mrkve, červené řepy a jablek
- 3 bio jablka
- 3 bio mrkve
- bio červená řepa
- šťáva z bio citronu
- lžíce bio medu
- 2 lžíce bio sezamového oleje
- 50 g bio granátového jablka
Červenou řepu a mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. Jablka omyjte, odstraňte jádřince a také nakrájejte na nudličky. Ovoce a zeleninu vložte do mísy, přidejte granátové jablko, med, citronovou šťávu a sezamový olej. Salát dobře promíchejte a podávejte jako rychlou svačinku nebo lehkou večeři.