První výlet po studené zimě? Vyrazte na ekofarmu!

První výlet po studené zimě? Vyrazte na ekofarmu!

Lokální zelenina, mladé maso, vajíčka i čerstvé mléčné produkty – dopřejte si krásný začátek jara a vydejte se společně s dětmi na jednu z místních ekologických farem. Na jaře se to na pastvinách mláďaty jen hemží, takže potěšíte i ty nejmenší. Kromě zážitku si tak odvezete nespočet kvalitních potravin, a navíc i hřejivý pocit u srdce. Koupí biopotravin na farmách totiž podpoříte lokální farmáře, kteří svou prací navrací do půdy život a uchovávají její hodnoty i pro budoucí generace. Neváhejte a dojeďte si pro čerstvé dobroty ve vašem okolí.

Po dlouhé zimě se už většina z nás těší na první čerstvou zeleninu. A není se čemu divit, nejen že tyto dobroty náš jídelníček obohatí o vzácné vitamíny a minerály, ale přinesou s sebou i možnost větší improvizace v kuchyni. Jarní zelenině nesluší velké úpravy, postačí chvilka vaření, dušení anebo jen čerstvě nakrájená. Navíc ji můžete skvěle doplnit jarními bylinkami, jako je řeřicha, pampeliška, ale i kopřiva a medvědí česnek. Uvidíte, jak se nad vaším jarním kouzlením v kuchyni rozzáří nejen talíře, ale i strávníci, kteří se po sytých zimních jídlech těší na odlehčené verze.

Co přinese jaro?

Jako první se můžeme těšit na chřest, jeho sezóna začíná už v dubnu a vybírat lze rovnou ze dvou druhů. Následuje období raných brambor, ředkviček, špenátu a ke konci měsíce května nakoupíte i čerstvou mrkev. Jaro nabídne i široký výběr mléčných výrobků, jako jsou čerstvé ovčí a kozí mléko nebo sýry. Pro ty, kteří by si chtěli zpestřit jídelníček, se nabízí i mladé maso, které podle tradic nesmí chybět na žádné velikonoční tabuli. Vybírat můžete z jehněčího, kůzlečího i telecího masa.

Na ekofarmu pro jarní zeleninu i maso

Pokud hledáte ty nejkvalitnější potraviny, které byly vypěstovány v souladu s přírodou, vyrazte na ekofarmu. Ekologičtí zemědělci nepoužívají k hubení plevelů herbicidy ani neaplikují průmyslová hnojiva. Hnojení se provádí výhradně hnojem, kompostem nebo zeleným hnojením a plevel se řeší střídáním plodin, likviduje se pak zejména mechanicky, tedy agrotechnikou, v případě produkce zeleniny často potom ručním pletím. K eliminaci chorob či škůdců mohou ekologičtí zemědělci použít pouze povolené přípravky na ochranu rostlin, např. na bázi výluhů z bylin.

Ať už se vydáte na kozí, ovčí i kteroukoliv jinou ekofarmu, pravděpodobně zde potkáte jehňátka, kůzlátka, telátka nebo třeba kuřátka. Zvířata mají zajištěný život v téměř přirozeném prostředí. Socializují se, žijí ve skupinách, mají volný výběh či pastvu a většinu svého života tráví na čerstvém vzduchu s přístupem světla a slunce. Ustájena jsou často pouze v případě nepříznivých klimatických podmínek nebo až těsně před porážkou, aby si na prostředí zvykla a nebyla ve stresu. Celý koloběh života tak v mnoha případech prožijí na jedné farmě, což se také odráží na vysoké kvalitě masa i mléčných výrobků. Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství naleznete na stránkách myjsmebio.cz.

Bedýnky i on-line obchod

Pokud se na farmu nemůžete dostavit osobně, nevadí, můžete využít i tzv. bedýnkových systému nebo faremních e-shopů. Seznam farem hospodařících v režimu ekologického zemědělství najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio. Biopotraviny nabízí také prodejci na farmářských trzích, kteří by se ale měli prokázat certifikátem udělovaným jednou ze čtyř kontrolních organizací – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Produkty v bio kvalitě seženete také v supermarketech. Dejte si ovšem pozor, aby potraviny byly označeny logem biolistu nebo biozebry, jedině správná loga zaručují, že se skutečně jedná o bio!