Období čerstvých jahod je tu! Popusťte uzdu fantazii a vyzkoušejte netradiční recepty

Období čerstvých jahod je tu! Popusťte uzdu fantazii a vyzkoušejte netradiční recepty

A je to tady! Jahody jsou zpět! Toto voňavé, slaďoučké sezónní ovoce je v letních měsících k dostání téměř na každém rohu. A i když chutná báječně především samo o sobě, dá se z něj vykouzlit i spousta nevšedních a výtečných kombinací. Vsaďte tentokrát na naše tipy a připravte si jahody tak, jak je neznáte!

Kam pro čerstvé, zralé a kvalitní jahody plné chuti? Hledejte je v obchodech mezi produkty ekologického zemědělství! To je založeno na volbě vhodných odrůd vysázených na správném stanovišti a s co největší biodiverzitou. Čím více druhů rostlin a živočichů totiž na poli, v sadu či v záhonu roste a žije, tím větší je pak jeho ekologická stabilita. Ekologičtí ovocnáři do půdy dodávají potřebné živiny pomocí kompostu či hnoje zapraveného do půdy, popř. zatravněním meziřadí, mulčováním či nastýláním příkmenných pásů. Chtěli byste poznat svět ekologického zemědělství ještě více a dozvědět se třeba o tom, jak na ekofarmách vypadá pěstování dalších plodin nebo každodenní starost o zvířata? Pak navštivte stránky myjsmebio.cz.

Loga biolistu a bizobery vám napoví, že potraviny, na které si děláte zálusk, byly skutečně vyprodukované v souladu s přírodou. Kromě supermarketů se ale také můžete vydat přímo ke zdroji a navštívit nejbližší ekofarmu. Tu můžete vyhledat pomocí interaktivních map na stránkách lovime.bio či kamprobio.cz a z pohodlí domova si rovnou prohlédnout i jejich aktuální nabídku.


Salát s jahodami a plísňovým sýremSalát s jahodami a plísňovým sýrem

  • 250 g bio jahod
  • 400 g bio baby špenátu
  • hrst bio vlašských ořechů
  • 200 g bio plísňového sýra
  • 2 lžíce bio olivového oleje
  • 1 lžíce bio balzamikového octa
  • 1 lžička bio medu
  • sůl, bio pepř

Jahody očistěte a nakrájejte na plátky. Špenát důkladně omyjte pod studenou vodou a nechte odkapat. Vlašské ořechy opražte na pánvi bez oleje a sýr nakrájejte na menší kousky. V misce pak smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, med a dochuťte solí a pepřem. Ingredience na salát promíchejte v misce, zakápněte zálivkou a podávejte. 


Jahodové nanuky s balzamikovým octemJahodové nanuky s balzamikovým octem

Říkáte si, že takové spojení nevěstí nic dobrého? Opak je pravdou! Balzamikový ocet díky své intenzivní kořeněné chuti sladké jahody úžasně doplní a med navíc nevšední kombinaci chutí dodá na výrazu.

  • 200 g bio jahod
  • 2 lžíce bio javorového sirupu
  • 2 lžíce bio balzamikového octa

Jahody důkladně omyjte, zbavte stopek a přendejte do vyšší mísy. Přidejte sirup, balzamikový ocet a směs rozmixujte dohladka. Nalijte do formiček na nanuky a dejte zamrazit. Po hodině do nanuků vložte dřívka, nechte zcela zmrznout a podávejte.

TIP: Po vytažení z mrazáku vložte formičky na pár vteřin pod vlažnou tekoucí vodu, nanuky tak nepopraskají a půjdou snadno vytáhnout.


Opečené bagetky s medovým kozím sýrem a jahodamiOpečené bagetky s medovým kozím sýrem a jahodami

  • 2 bio bagetky
  • 70 g bio krémového kozího sýra
  • 1 lžíce bio medu
  • 200 g bio jahod
  • 20 ml bio olivového oleje
  • bio máta

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pečivo nakrájejte na plátky, vyskládejte na plech, pokapejte olivovým olejem a nechte v troubě mírně opéct přibližně na 5 minut. Mezitím smíchejte kozí sýr, med a očištěné, omyté jahody nakrájejte na kousky. Opečené pečivo namažte kozím sýrem, poklaďte nakrájené jahody, dozdobte lístky máty a podávejte.

TIP na závěr:

Rádi byste si nakoupili ty nejlepší jahody, ale třeba také zeleninu a bylinky v bio kvalitě? Vyrazte na Farmu Olešná, která se nachází v Jihočeském kraji, a kromě prodeje přímo z farmy nabízí své produkty také prostřednictvím e-shopu nebo na farmářských trzích. Více informací na www.biofarmaolesna.cz