Nejoblíbenější svátky v roce se blíží! Dodejte Vánocům nový rozměr a pochutnejte si netradičně
Nejoblíbenější svátky v roce se blíží! Dodejte Vánocům nový rozměr a pochutnejte si netradičně
Někdo nedá dopustit na tradiční štědrovečerní menu, někdo zase v kuchyni spíše rád experimentuje. Pokud se řadíte mezi ty, kteří si rádi dopřejí něco neobvyklého a kterým klasický bramborový salát s kaprem už na vánoční tabuli nic moc neříká, popusťte uzdu fantazii a zkuste sváteční večeři letos jinak. Uvidíte, že naše tipy na neotřelé bramborové saláty potěší i ty nejzarytější milovníky osvědčených kombinací!
Kdo by nemiloval všechny ty vánoční dobroty, jichž jsme se celý rok nemohli dočkat? Pokud ale chcete, aby bylo vaše sváteční menu skutečně vytříbené, myslete na to, že se vyplatí vybírat pořádnou kvalitu. Produkty ekologického zemědělství, které v supermarketech poznáte podle označení log biolistu nebo biozebry, vám ji jednoznačně zaručí. Ať už vybíráte maso, ovoce, zeleninu nebo jiné biopotraviny, můžete si být jisti, že se jejich produkce řídí přísnou národní i evropskou legislativou, na jejíž dodržování dohlíží čtyři kontrolní organizace: KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Ekologičtí producenti podstupují pravidelné kontroly na všech stupních od výrobců až po obchodníky, které zajišťují dodržování předpisů. A jelikož jsou podmínky pro produkci opravdu přísné a ekologičtí zemědělci na ochranu rostlin využívají výhradně biologické prostředky, vysoké náklady na pěstování ovlivňují také cenotvorbu. Chcete se o světě biopotravin dozvědět více? Mrkněte na stránky myjsmebio.cz!
Biopotraviny můžete kromě supermarketů nakoupit také přímo u zdroje – na ekofarmách! Pokud byste rádi některou z nich navštívili a svět ekologického zemědělství tak poznali ještě o něco víc, navštivte kamprobio.cz a lovime.bio, kde najdete jejich seznam. Pomocí interaktivní mapy vyhledáte ty, které se nachází ve vašem blízkém okolí a zároveň se dozvíte, co aktuálně nabízí. Vyzkoušet můžete třeba farmu Vařejkův Dvůr. Najdete ji nedaleko Žďáru nad Sázavou a seženete zde velké množství zeleniny, ovoce, ale také například mléčných výrobků v bio kvalitě. Více se o farmě dozvíte na varejkuvdvur.cz
Bramborový salát s olivami, jogurtem a bylinkami
- 800 g bio brambor
- svazek bio jarní cibulky
- 100 g bio oliv
- lžička bio hořčice
- 3 lžičky bio jogurtu
- šťáva z bio citronu
- sůl, bio pepř
Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a uvařte ve vroucí a osolené vodě. Následně je vložte do mísy a přidejte rozkrájené olivy. Nakrájejte cibulku a přidejte ke směsi. V malé misce smíchejte hořčici, jogurt, citronovou šťávu a sůl s pepřem. Zálivku důkladně promíchejte se salátem. Hotový jej dejte na 2 hodiny odpočinout do lednice a podávejte vychlazený.
Lehký bramborový salát s červenou cibulkou
- 750 g bio brambor
- 200 ml bio vývaru
- 2 bio červené cibule
- 2 lžíce bio oleje
- bio jablečný ocet
- bio pažitka
- sůl, bio pepř
Brambory omyjte a uvařte ve slupce. Ještě teplé je oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli také oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte do mísy k bramborám. Přilijte olej, jablečný ocet a vše zalijte horkým, ale ne vařícím, vývarem. Pozor, ocet přidávejte raději pomalu a několikrát, aby salát nebyl ve výsledku příliš kyselý. Nakonec přidejte nasekanou pažitku, důkladně promíchejte a podávejte.