Nachystejte se na jarní dny a zjistěte, kdy začíná sezóna lokální zeleniny

Nachystejte se na jarní dny a zjistěte, kdy začíná sezóna lokální zeleniny

Znamení toho, že je zima už dávno za námi, je kromě sluníčka také první zelenina a bylinky. Přestože hlavní sezóna začíná až v červnu, první nabídka čerstvých produktů se začíná objevovat už od poloviny dubna. Lokální producenti nabídnou kvalitní potraviny přímo z farmy, pro které si můžete dojet osobně nebo si je objednat pomocí bedýnkových systémů či e-shopů. Nakoupíte tak kvalitní, lokální potraviny, které vypěstovali zemědělci v souladu s přírodou a podpoříte místní ekonomiku.

Jestliže už netrpělivě vyhlížíte první čerstvou zeleninu, můžete se začít radovat. Duben se svou nabídkou ředkviček, salátů a špenátů zanedlouho vystřídá květen, který je právoplatně nazývaný měsícem čerstvé zeleniny. Po době, kdy jsme čerpali z uskladněných zásob, přichází konečně očekávaný a čím dál více oblíbený chřest, kedlubny, květák, mrkev a rozličné druhy salátů. Za čerstvou zeleninou doporučujeme vyrazit na některou z nejbližších eko farem, které nabízí i výběr z hodnotných mléčných a masných výrobků.

Pro kvalitní zeleninu za hospodářem

Nákup biopotravin pocházejících z místních farem je důležitou ekonomickou i ekologickou volbou. Kupovat od lokálních eko zemědělců nemá jen přidanou hodnotu v podobě kvality a následné chuti potravin, nýbrž tak pomůžete i regionální ekonomice a přírodě. Biopotraviny od místních pěstitelů nemusí být složitě přepravovány na velké vzdálenosti, a navíc jejich pěstování podléhá přísným pravidlům, které se snaží zachovat půdní bohatství i pro příští generace.

Náš tip: Pro jarní bio zeleninu vyrazte třeba do Zahrady Černíkovice u Rychnova nad Kněžnou. Pokud však nemáte cestu kolem, objednat si ji můžete jednoduše pomocí bedýnek.

Proč bio?

Kvalita, vysoký obsah minerálů i živin a v neposlední řadě také chuť. Produkty vypěstované v režimu ekologického zemědělství podléhají přísným legislativním pravidlům, která zakazují používání pesticidů i průmyslových hnojiv. Půdní úrodnost a kyprost pak biofarmáři udržují pomocí hnoje, kompostu a pestrým osevním postupem (tedy pestrým střídáním plodin), které částečně pomáhá i jako, prevence před chorobami a škůdci. Nejen proces pěstování, ale také uskladnění probíhá pod dohledem kontrolních organizací, které farmy každoročně navštěvují. Jedná se o organizace KEZ, ABCert, Bureau Veritas a Biokont.

Nejbližší ekofarmy

Seznam nejbližších míst, kde lze čerstvou zeleninu nakoupit, poskytnou interaktivní mapy na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio. Díky filtrování si zvolíte ty výrobky, o které máte zájem. Zobrazit tak lze třeba pouze zeleninu a ovoce, mléčné výrobky, ale třeba i domácí pivo. Nechybí ani krátký popis s dalšími údaji, jako je adresa či kontakt. Řada ekofarem dnes nabízí kromě webových stránek i facebook či instagram, můžete se tedy často podívat, jak farma vypadá a co vlastně nabízí. Uvidíte, že na mapách najdete opravdu velký seznam míst, kam můžete zavítat. Farmy v rámci prodeje často umožňují také osobní prohlídky, takže například na kozí nebo ovčí farmu, kde se to mláďaty na jaře jen hemží, můžete vyrazit i s dětmi.

Nemáte-li na návštěvu farmy čas, můžete využít e-shopy nebo tzv. bedýnkové systémy. Spousta hospodářů nabízí své bio výrobky i na farmářských trzích, kde by se měl prodejce vždy prokázat certifikátem uděleným jednou z kontrolních organizací. Bio výrobky případně seženete také v supermarketech. Ty musí být označeny logem biolistu nebo biozebry. Jedině tato dvě loga zaručí, že se jedná o bio kvalitu!