Prodáváte bio hovězí a rádi byste svým zákazníkům nákupní proces co nejvíce usnadnili? Ne každý nosí v hlavě konkrétní recept, často hledáme inspiraci na internetu nebo v kuchařkách. Znáte to koneckonců nejlépe sami, protože zákazníci často směřují své dotazy právě na vás. Jak ale přinést dostatek informací zákazníkovi v době, kdy se rozhoduje, který produkt zvolí? Někdo volí ústní radu, někdo si vytváří letáčky s recepty.
Někdo nedá dopustit na tradiční štědrovečerní menu, někdo zase v kuchyni spíše rád experimentuje. Pokud se řadíte mezi ty, kteří si rádi dopřejí něco neobvyklého a kterým klasický bramborový salát s kaprem už na vánoční tabuli nic moc neříká, popusťte uzdu fantazii a zkuste sváteční večeři letos jinak. Uvidíte, že naše tipy na neotřelé bramborové saláty potěší i ty nejzarytější milovníky osvědčených kombinací!
Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!
Jablka jsou v českých domácnostech jednou z nejoblíbenějších surovin. Zejména pak v období raného podzimu si je můžete dopřát skutečně vyzrálá, šťavnatá a plná chuti. A jelikož této lahůdky není nikdy dost a v kuchyni ji využijete na tisíce různých způsobů, inspirujte se třeba našimi recepty!
I když letní měsíce utekly jako voda, období, kdy si můžeme užívat sezónní ovoce, ještě zdaleka nekončí! I pestrobarevný podzim v Česku totiž nabízí dobroty, s nimiž můžeme v kuchyni báječně čarovat. Sáhněte tentokrát třeba po hruškách a nechte se inspirovat našimi recepty!
Barevné saláty jsou pro mnohé z nás spojeny zejména s obdobím léta. To je ale velká škoda především proto, že i v trochu chladnějších měsících máme na výběr ze širokého množství sezónních druhů ovoce a zeleniny. Inspirujte se našimi recepty a uvidíte, že vykouzlíte pokrmy, které budou lahodit nejen oku!
Pod pojmem ekologické zemědělství si většina z nás představí pěstování plodin bez zbytečné chemie. A skutečně je tomu tak. Nic ovšem není tak jednoduché a aby vše fungovalo přesně tak, jak má, je zapotřebí, aby ekologičtí farmáři dodržovali spoustu vzájemně provázaných postupů. Jedním z faktorů, na který je při produkci biopotravin kladen opravdu velký důraz, je biodiverzita. Co tento termín vlastně znamená a jaký je jeho význam pro hospodaření v souladu s přírodou? Vše se dozvíte v našem článku!
Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!
Lámete si hlavu nad tím, jak připravit tělo na přechod z horkého léta do podzimních plískanic? Pokud jste dosud neholdovali mléčným výrobkům, právě teď je ten nejvyšší čas na změnu! Zvláště ty kysané pak přinášejí celou řadu benefitů a mají příznivý vliv nejen na celkovou obranyschopnost organismu, ale i na trávení. Kromě toho, že je lze konzumovat jen tak samotné, je můžete využít třeba i ve výtečných receptech, které si zamilují i ti nejnáročnější!
Oslavte jej, jak se patří! Příležitostí bude opravdu spousta! Co takhle nahlédnout pod pokličku bioprodukce přímo na ekofarmě? V rámci akce Poznej svého farmáře se během září návštěvníkům otevřou vrata hned tří ekofarem! Těšit se můžete na prohlídky jejich zázemí, pestrý doprovodný program nejen pro děti a chybět nebudou ani ochutnávky lokálních bio dobrot. Jste milovníky vína a kvalitních sýrů? Tak to se těšte na mikulovský festival.
Nenechte nic náhodě a udělejte si radost třeba i díky rutinnímu nákupu potravin! Jednoduše se zaměřte na produkty s označením bio, které spolehlivě poznáte podle loga biozebry či biolistu, a zapojte se tak do unikátní soutěže, v níž můžete do konce září získat jednu ze 12 elektrokoloběžek!
Veřejné stravování bude mít klíčovou roli při naplňování cíle strategie „z farmy na vidličku“ (Farm to Fork) dosáhnout 25 % rozlohy zemědělské půdy v EU v ekologickém režimu hospodaření do roku 2030, stejně jako při naplňování cíle Akčního plánu Ekologického zemědělství ČR 2021–2027 dosáhnout 5% podílu biopotravin ve veřejném stravování do roku 2027.
S tématem ekologického zemědělství se v posledních letech setkáváme na každém kroku. Víte ale, co všechno musí eko zemědělci absolvovat a jaké zákonné podmínky musí splnit předtím, než začnou své výrobky označovat jako BIO? Možná vás překvapí, co všechno jste o hospodaření v souladu s přírodou netušili!
Praha, 31. srpna 2022 – Vyhlášením vítězů soutěže Nejlepší biopotravina roku 2022 byla dnes oficiálně zahájena každoroční edukační kampaň Ministerstva zemědělství „Září – Měsíc bio-potravin a ekologického zemědělství“. V pořadí již osmnáctý ročník má podtitul „Bio dává smysl – nám i přírodě“. Cenu pro absolutního vítěze letos získal BIO Sýr s bílou plísní z Ekofarmy Javorník.
Mezi regály oblíbených supermarketů již běžně nalezneme také široký výběr biopotravin všeho druhu. Při vkládání do košíku si ovšem málokdo uvědomí, kde vlastně začíná jejich cesta a jak důležitou roli hraje už v samotném počátku zdravá a úrodná půda. Jaký je její význam a jak k ní přistupují samotní eko zemědělci? To vše se dozvíte v našem článku!
To, že BIO mohou být pouze potraviny splňující zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství, už asi víte. Tušíte ale, jak taková kontrola probíhá a co všechno inspektor při návštěvě bio farmy prověřuje? Celý proces vám představíme v tomto videu.
Lámete si hlavu nad tím, kam vyrazit s dětmi během parných víkendů? Namísto městských výletů vsaďte tentokrát na pobyt v přírodě. Právě v tomto období je na něj ten nejlepší čas! Vyrazte na ekofarmu, načerpejte potřebnou energii a poznejte agroturistiku v celé své kráse.
Také patříte mezi milovníky drobných kuliček, které sluníčko každoročně během léta zbarví do červené, černé nebo bílé barvy? Ano, řeč je o rybízu, jehož hlavní sezóna právě vrcholí! Nezahálejte s přípravou a vyzkoušejte sladké i slané recepty, které okouzlí celou rodinu.
Sluníčko konečně dopeklo zeleninu a vy si lámete hlavu nad tím, jak zpracovat bohatou a čerstvou úrodu? Nebo si zkrátka jen chcete užít sezónní suroviny v období jejich přirozené zralosti naplno? Schovejte si kousek léta do sklenice – pusťte se do zavařování! Uvidíte, že takto zpracované dobroty vám během chladnějších měsíců přijdou vhod a pochutná si na nich celá rodina.
A je to tady! Jahody jsou zpět! Toto voňavé, slaďoučké sezónní ovoce je v letních měsících k dostání téměř na každém rohu. A i když chutná báječně především samo o sobě, dá se z něj vykouzlit i spousta nevšedních a výtečných kombinací. Vsaďte tentokrát na naše tipy a připravte si jahody tak, jak je neznáte!
Sezóna rebarbory je v plném proudu a jelikož není nikterak dlouhá, určitě stojí za to ji využít naplno. I když se jedná o zeleninu, v kuchyni se využívá zpravidla nasladko – nejčastěji ji znáte v podobě koláče. Vyzkoušejte ale i méně obvyklé recepty a připravte si tentokrát třeba studenou rebarborovou polévku nebo lahodný sirup!
Velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní – brambory jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. Víte ale, jaké existují druhy a že právě nyní nastává čas jejich výsadby? Přinášíme nejen praktické rady, ale i zajímavosti, které jste o této původně latinskoamerické pochoutce určitě nevěděli.
Zapomeňte na chvíli na dušenou mrkev, kapustu i zelí a přivítejte ve své kuchyni první úrodu. Jaro už se hlásí a s ním i hit poslední sezóny – medvědí česnek. Přinášíme tipy, proč by vám v kuchyni rozhodně neměl chybět, v čem tkví jeho oblíbenost i proč se mu přezdívá „medvědí“.
Pomalu, ale jistě končí dny, kdy se nám kvůli zimě nechce vstávat z postele. Čekají nás příjemnější rána, kdy nás budou probouzet paprsky slunce a venku zpívající ptáčci. Začněte své první jarní dny obměnou svého jídelníčku. Vezměte to hezky z gruntu – hned od snídaně! Vyzkoušejte tipy na skvělé šťávy, které vás dozajista správně naladí.
Není maso jako maso. A jelikož se už pomalu, ale jistě blíží teplejší dny, spousta z nás má plnou hlavu prvního jarního grilování. Pokud si chcete být jisti, že si dopřáváte maso skutečné kvality, vsaďte na biofarmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Ať už patříte mezi milovníky jakéhokoliv druhu či úpravy masa, uvidíte sami, že čerstvé suroviny mají na výslednou chuť pokrmu nemalý vliv a jejich výběr tak není radno podceňovat. Přinášíme vám proto několik důvodů, proč vsadit právě na bio!
Víte, co vše stojí za označením „bio“? Následující video vám v rychlosti vysvětlí, co je ekologické zemědělství, jak probíhá kontrola ekofarmářů a následná certifikace jejich bioproduktů. Pamatujte, že pokud si chcete dopřát potraviny v bio kvalitě, vždy musí nést označení logy biolistu či biozebry.
Znamení toho, že je zima už dávno za námi, je kromě sluníčka také první zelenina a bylinky. Přestože hlavní sezóna začíná až v červnu, první nabídka čerstvých produktů se začíná objevovat už od poloviny dubna. Lokální producenti nabídnou kvalitní potraviny přímo z farmy, pro které si můžete dojet osobně nebo si je objednat pomocí bedýnkových systémů či e-shopů. Nakoupíte tak kvalitní, lokální potraviny, které vypěstovali zemědělci v souladu s přírodou a podpoříte místní ekonomiku.
Lokální zelenina, mladé maso, vajíčka i čerstvé mléčné produkty – dopřejte si krásný začátek jara a vydejte se společně s dětmi na jednu z místních ekologických farem. Na jaře se to na pastvinách mláďaty jen hemží, takže potěšíte i ty nejmenší. Kromě zážitku si tak odvezete nespočet kvalitních potravin, a navíc i hřejivý pocit u srdce. Koupí biopotravin na farmách totiž podpoříte lokální farmáře, kteří svou prací navrací do půdy život a uchovávají její hodnoty i pro budoucí generace. Neváhejte a dojeďte si pro čerstvé dobroty ve vašem okolí.
Tak a zase po roce máme tady Vánoce. Kdo by se také na onen 24. prosinec netěšil. Rodina pohromadě, stoly se pod jídlem prohýbají, v televizi oblíbené pohádky, praskající oheň v krbu a za okny studená zima. Tak nějak vypadá dokonalá idylka Štědrého dne. Někdy se však ale umí zvrtnout v pěkný chaos, paniku a maminka v kuchyni má takzvaně „nervy na dranc“. Jak se vyhnout vánočnímu stresu? Nechte si od nás poradit a vychutnejte si vánoční čas v klidu a pohodě, jak se patří.
Představte si to dokonalé ráno během poklidných vánočních svátků, na které všichni tak netrpělivě čekáme celý rok. Za okny ještě jemná mlha, teploměr ukazující lehký prosincový mráz, na stole horká káva či voňavé kakao a v televizi oblíbená pohádka. K jedinečné atmosféře však nesmí chybět pokrm, který se právě ke snídani tak báječně hodí – vánočka. Domácí nasládlá pochoutka, která svou chutí dostane snad každého.
Tradiční staročeská polévka, jak se rybí variantě často přezdívá, se na štědrovečerním menu objevuje už více než sto let. Vaří se tradičně z kapra a pro některé z nás je něčím, bez čeho si nedovedeme představit vánoční tabuli. Není však jedinou možností, kterou můžeme zvolit. Ať už se v seznamu hostů objeví někdo, kdo jí úplně neholduje nebo si chcete letos trošku zaexperimentovat a vyzkoušet polévku novou, přinášíme 3 recepty, kterými můžete letošní menu ozvláštnit a přimět hosty ochutnat i něco nového.
Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!
Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.
Zavítejte 25. září na Jižní Moravu a vydejte se na festival tuzemských vín spojený s ochutnávkou vynikajících sýrů z ekofarem napříč celou republikou. Dopřejte si to nejlepší, co úroda nabízí. Kromě ochutnávky a nákupů výtečné domácí bioprodukce se můžete těšit na představení letošních výherců soutěže Česká biopotravina roku 2021 nebo na bohatý doprovodný program. A nudit se nebudou ani vaše ratolesti, na které v bio stánku čeká zábava plná kvízů a soutěží.
Dne 25. 9. 2021 proběhne akce Poznej svého farmáře – Biozelenina Velehrad. Těšíme se na Vás...
Dne 18. 9. 2021 proběhne na biofarmě Košík v Tuchomi akce Poznej svého farmáře. Těšíme se na Vás...
Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.
Dne 11. 9. 2021 proběhne na ekofarmě Bošina ve Vernéřovicích akce Poznej svého farmáře. Těšíme se na Vás...
S babím létem je neodmyslitelně spjaté voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. Navíc je v sušené podobě můžete snadno uchovat až do zimy. A pokud jste při pomyšlení na tyto dobroty dostali chuť na něco sladkého, přinášíme vám hned dva tipy na skvělé ovocné pochoutky.
Nechcete letos riskovat cestu do zahraničí a raději byste s rodinou vyrazili někam po Česku? Neváhejte a vydejte se na poznávací výlet na eko farmu nebo třeba objevovat nové pochutiny na oblíbené dožínky. Září je Měsícem biopotravin a Ministerstvo zemědělství podpoří letos svou kampaní ekologické farmáře již po sedmnácté. Akce „Poznej svého farmáře“ proběhne hned v několika regionech a nabídne program pro děti i dospělé.
Produkty pocházející z ekologického zemědělství se v ČR těší stále větší oblibě. Svědčí o tom každoroční nárůsty prodejů v této kategorii a také větší zájem spotřebitelů o původ potravin, šetrný způsob výroby a celkový vliv produkce na životní prostředí. Jinými slovy český zákazník je více erudovaný a lépe vnímá pozitivní aspekty, které ekologické zemědělství přináší lidem i krajině.
Dne 4. 9. 2021 proběhne na farmě Kurkovy bedýnky v Černíkovicích akce Poznej svého farmáře. Těšíme se na Vás...
47. ročník veletrhu „Země živitelka“ proběhne v termínu od 26. do 31. srpna 2021 . Země živitelka je největší a nejvýznamnější agrosalon v České republice a na Slovensku. Těšíme se na Vás...
Nevíte, co podniknout poslední dny prázdnin? Neváhejte a zavítejte do Českých Budějovic! V rámci multižánrového festivalu Město lidem, lidé městu, který proběhne od pátku 27. srpna do soboty 28. srpna, se můžete kromě bohatého kulturního programu těšit na ochutnávku biopotravin od lokálních farmářů. A nudit se nebudou ani vaše ratolesti, na které v bio stánku čeká zábavný program plný kvízů a soutěží.
Hledáte zajímavé tipy, kam vyrazit s celou rodinou na výlet? Anebo jen pátráte po novém místě, kde nakoupit perfektní potraviny z ekologické produkce?
Traktory, kombajny a ruch na jinak tichých polích – žně jsou tady! Chcete mít alespoň trošku tušení, co se děje, abyste se před dětmi mohli předvést a předat jim základní znalosti? Tak toto je článek určený přímo pro vás.
Klid, příroda a zvířata všude kolem vás – dejte letos šanci agroturistice a vyrazte společně s dětmi na ekofarmu. Uvidíte, že nejen ty nejmenší, ale i vás pobyt v přírodě dostane. V klidu si odpočinete, naberete nové síly na další dny, a navíc si společně užijete spoustu legrace.
Ani vy už se nemůžete dočkat prosluněného června, kdy odstartuje hlavní sezona třešní a višní? Pokud patříte mezi jejich milovníky a za žádnou cenu si je nenecháte ujít, abyste připravili svou tradiční bublaninu, chutnou domácí zmrzlinu, džemy a marmelády či třeba chutný višňový likér, máme pro vás další tipy, které si určitě zamilujete. Zkuste višně letos trochu jinak a překvapte svou rodinu jejich netradičním podáním třeba ve formě delikátní omáčky podávané ke kousku výborného masa.
Nechce se vám po dlouhém horkém dni stát u plotny a celou věčnost si lámete hlavu nad tím, co rychlého a výživného připravit k večeři? Zkuste do své kuchyně přizvat zeleninu a přichystejte z ní netradiční jídla. Uvidíte, že lehké a osvěžující pokrmy přijdou k chuti celé rodině.
Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.
Krásné letní počasí doslova láká k výletům. Zkuste letos něco nového a dejte šanci agroturistice. Ukažte dětem, jak vypadá život zvířat i lidí na ekofarmě, jak se pěstují rostliny a chovají zvířata v přirozeném prostředí. Kromě zážitku si navíc odvezete i kvalitní potraviny třeba na vaši příští grilovačku.
Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.
Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.
Nákup v obchodě či supermarketu je pro každého z nás téměř denní rutinou. Cedulky u jednotlivých potravin i surovin mnohdy hlásají nejrůznější lákavé termíny, které nás pak snáz přesvědčí právě k jejich výběru. Nenechte se však zmást hravými marketingovými triky a vždy dávejte dobrý pozor na to, co skutečně vkládáte do svého nákupního košíku. „Farmářské“, „domácí“, „jako od maminky“ a další oblíbená slovíčka totiž nutně neznamenají záruku kvality. Nenechte se ošálit ani nejnovějším výrazem „bezreziduální“, které by si někdo mohl mylně zaměnit za biopotraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.
Sýry jsou oblíbenou pochoutkou, která má své nezanedbatelné výhody. Kromě toho, že vás skvěle zasytí, obsahují i řadu tělu prospěšných látek. V posledních letech se těší oblibě také méně známá varianta – ovčí sýry, na kterých si pochutnají i ti, kteří mají alergii na kravskou bílkovinu. Doplňte jarní saláty, slané koláče nebo jiné pokrmy o delikátní lahůdku, kterou si zamilujete.
Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.
Využijte první jarní bylinky a napumpujte své tělo vitaminy a minerály! Jsou plné síly a zároveň dodají skvělou chuť vašim pokrmům. Zkuste je nejen jako koření, ale postavte na nich rovnou celý pokrm.
Jáhlová, pohanková, čiroková, rýžová a mnohé další. Teplé kaše se těší stále větší oblibě a lidé je zkouší na všechny možné způsoby. Pokud patříte mezi ty, které kaším ještě nepropadli, měli byste to co nejdříve napravit.
Oblíbená pochoutka, která ale není po každého. Tatarský biftek neboli tatarák má své milovníky i odpůrce, ale málokdo by tušil, že pochází z Paříže, země zaslíbené prvotřídní gastronomii. Pokud patříte k těm, kteří si na této specialitě rádi pochutnají, vždy si dejte pozor na to, odkud maso pochází. Jedině kvalitní a vyzrálé maso vám totiž zajistí kulinářský úspěch.
Kuchyně je pro děti odjakživa velkým lákadlem a místem pro kreativitu. Zapojte je a probuďte v nich fantazii. Zvlášť v těchto dnech, kdy tráví hodně času u televize a počítače, jim můžete připravit pestrý den plný zábavy při vaření. Nebojte se nepořádku a vybírejte z jednoduchých receptů, které zvládnou i ti nejmenší. Nejen, že se zabaví, ale také se hravou formou naučí spoustu nového.
Hovězí, vepřové, jehněčí i telecí maso – ugrilovat lze téměř vše, ale nesmíme při tom zapomenout na kvalitu produktů. Prozradíme, jak nejlépe vybrat maso vhodné na gril, a také představíme recept na netradiční rib eye steak s espresso-chilli marinádou a karamelizovanou kukuřicí.
Zimní měsíce se sebou přináší i nechvalně známé chřipkové období. Dopřejme tělu v tomto období co nejvíce vitamínů, abychom se nemoci co nejrychleji zbavili. Přestože je nejčastěji hledáme v citrusech, zapomínáme, že v boji proti chřipce a nachlazení pomůže i u nás pěstované ovoce a zelenina. Vyzkoušejte cibuli a česnek, jež jsou nejen základem mnoha receptů, ale odpradávna využívané i na různé neduhy. Zkusit můžete i méně často používané druhy jako je řepa nebo třeba rakytník.
Leden je měsícem předsevzetí, který spousta z nás využije k tomu, abychom zkusili něco nového nebo přestali s nějakým zlozvykem. Zkuste to také a zaměřte se v celém novém roce na kvalitní potraviny z produkce ekologického zemědělství. Termín „ekologické zemědělství“ či „biopotravina“ slýcháváme v médiích často a sami se s nimi běžně setkáváme mezi nákupními regály. Co však přesně znamená, když produkt takové označení nese? Dozvíte se v následujícím článku.
Symbolizuje hojnost peněz do následujícího roku, a to především díky svému tvaru, který připomíná penízky. Ať už pranostikám věříte, nebo ne, zkuste si jako novoroční oběd připravit alespoň jednou za život českou klasiku – čočku na kyselo. K čočce můžete přidat sázená vejce nebo oblíbené uzeniny.
Nejen štědrovečerní večeře, ale také Boží hod a druhý svátek vánoční patří k okamžikům, kdy se sejde celá rodina a stoly se pod náporem jídla jen prohýbají. Připravte se letos v předstihu, ať se zbytečně nestresujete na posledních chvíli a zaměřte se na kvalitu. Právě ta udělá z vašeho kulinářského umění ten pravý gurmánský zážitek.
Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.
Říkáte si, že přeci fitness cukroví nemůže být tak lahodné jako to klasické? Omyl, může být i lepší! Vyzkoušejte recepty, které si zamilujete a budete je chtít od této chvíle péct každé Vánoce. Proteinové pistáciové kuličky, linecké i kokosky bez cukru – na výběr je spousta dobrot, které nejsou náročné na přípravu ani ingredience.
Září neznamená pouze začátek školního roku a blížící se podzim, je také Měsícem biopotravin. Letos už po šestnácté podpoří Ministerstvo zemědělství lokální ekofarmy a výrobce biopotravin, a to pod heslem „Kupujte bio srdcem“. Češi se o principy ekologického zemědělství a bio produkci začínají zajímat stále více. S rostoucí poptávkou po kvalitních výrobcích rok od roku přibývá i počet bio farem.
Většinu z nás při výběru oběda v „závodní kantýně“ ani nenapadne, že svojí volbou můžeme zásadně ovlivňovat strukturu naší krajiny nebo způsob hospodaření. Přitom v mnoha zemích EU je právě veřejné stravování jedním z mnoha nástrojů, jak zásadním způsobem zlepšovat strukturu zemědělství a prefero-vat tak šetrný přístup k přírodě či zvířatům.
Vyhlášením absolutního vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2020 byla dnes oficiálně zahájena každoroční edukační kampaň Ministerstva zemědělství Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Šestnáctý ročník má podtitul „Kupujte bio srdcem“. Cílem kampaně je zvýšení zájmu veřejnosti o bio výrobky z domácí produkce a edukace v otázce podpory lokální ekonomiky a krátkých dodavatelských řetězců.
Český trh s biopotravinami neustále roste. Podle posledních oficiálních statistik, které zveřejnilo Ministerstvo zemědělství, byla jejich celková spotřeba v roce 2018 4,43 miliardy korun. Meziročně tak vzrostla o 33 %. Stoupající popularitu biopotravin reflektuje také novela zákona o ekologickém zemědělství, kterou nedávno schválila vláda. Ta mimo jiné zpřísňuje postihy v případě pokusů o klamání spotřebitele.
Jako zákazníci se při výběru potravin rozhodujeme pod vlivem mnoha faktorů. Roli hrají naše chuťové preference, zkušenosti, dostupnost a kvalita sortimentu a v neposlední řadě také propracovaný marketing, který často překryje vše ostatní. Pokud se jako spotřebitelé ale chceme rozhodovat opravdu zodpovědně, měli bychom vždy zvážit i mnohé další aspekty například původ či čerstvost. U biopotravin to platí dvojnásob.
I když je kvůli stávající situaci nakupování značně omezené, vrátka na ekologických farmách a obchůdky lokálních prodejců zůstávají otevřené i nadále. Koupit si ty nejkvalitnější biopotraviny přímo z farmy tak není problém ani v této nelehké době.
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje 18. ročník soutěže Česká biopotravina o nejlepší produkty českého ekologického zemědělství. Vyhlášení vítězů proběhne v září – měsíci biopotravin a čeští farmáři a producenti mohou své výrobky přihlašovat od dnešního dne.
Na úvod je dobré zmínit, že ekologické zemědělství je jednoznačně nejkontrolovanější sektor zemědělské prvovýroby a zpracování produkce. Souvisí to samozřejmě s nadstandardní legislativou, kterou ekologičtí zemědělci oproti svým konvenčním kolegům musí dodržovat. Řádné inspekce na ekologickou legislativu probíhají nejméně jednou za rok. V jejich rámci probíhají plánované i namátkové odběry vzorků.
Ve Středočeském a Jihomoravském kraji se zvýšil počet registrovaných za poslední 2 roky téměř o čtvrtinu. V posledních letech roste v Česku zájem o kvalitní potraviny a lokální produkty.
Labneh nebo makový olej, nabídka biopotravin se neustále rozšiřuje. Přestože je září jako Měsíc biopotravin u konce, Češi na kvalitu začínají čím dál více hledět v průběhu celého roku. Obliba produktů pocházejících z ekologického zemědělství stoupá stejně jako jejich nabídka. Seženete téměř vše, z čeho každý den vaříte. Od masa, mléčných výrobků až po právě sklízené ovoce, brambory nebo například symbol podzimu – dýně. Inspirujte se receptem na lahodnou polévku, které vás zaručeně prohřeje i za studeného počasí.