Nákup v obchodě či supermarketu je pro každého z nás téměř denní rutinou. Cedulky u jednotlivých potravin i surovin mnohdy hlásají nejrůznější lákavé termíny, které nás pak snáz přesvědčí právě k jejich výběru. Nenechte se však zmást hravými marketingovými triky a vždy dávejte dobrý pozor na to, co skutečně vkládáte do svého nákupního košíku. „Farmářské“, „domácí“, „jako od maminky“ a další oblíbená slovíčka totiž nutně neznamenají záruku kvality. Nenechte se ošálit ani nejnovějším výrazem „bezreziduální“, které by si někdo mohl mylně zaměnit za biopotraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.
Sýry jsou oblíbenou pochoutkou, která má své nezanedbatelné výhody. Kromě toho, že vás skvěle zasytí, obsahují i řadu tělu prospěšných látek. V posledních letech se těší oblibě také méně známá varianta – ovčí sýry, na kterých si pochutnají i ti, kteří mají alergii na kravskou bílkovinu. Doplňte jarní saláty, slané koláče nebo jiné pokrmy o delikátní lahůdku, kterou si zamilujete.
Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.
Využijte první jarní bylinky a napumpujte své tělo vitaminy a minerály! Jsou plné síly a zároveň dodají skvělou chuť vašim pokrmům. Zkuste je nejen jako koření, ale postavte na nich rovnou celý pokrm.
Jáhlová, pohanková, čiroková, rýžová a mnohé další. Teplé kaše se těší stále větší oblibě a lidé je zkouší na všechny možné způsoby. Pokud patříte mezi ty, které kaším ještě nepropadli, měli byste to co nejdříve napravit.
Oblíbená pochoutka, která ale není po každého. Tatarský biftek neboli tatarák má své milovníky i odpůrce, ale málokdo by tušil, že pochází z Paříže, země zaslíbené prvotřídní gastronomii. Pokud patříte k těm, kteří si na této specialitě rádi pochutnají, vždy si dejte pozor na to, odkud maso pochází. Jedině kvalitní a vyzrálé maso vám totiž zajistí kulinářský úspěch.
Kuchyně je pro děti odjakživa velkým lákadlem a místem pro kreativitu. Zapojte je a probuďte v nich fantazii. Zvlášť v těchto dnech, kdy tráví hodně času u televize a počítače, jim můžete připravit pestrý den plný zábavy při vaření. Nebojte se nepořádku a vybírejte z jednoduchých receptů, které zvládnou i ti nejmenší. Nejen, že se zabaví, ale také se hravou formou naučí spoustu nového.
Hovězí, vepřové, jehněčí i telecí maso – ugrilovat lze téměř vše, ale nesmíme při tom zapomenout na kvalitu produktů. Prozradíme, jak nejlépe vybrat maso vhodné na gril, a také představíme recept na netradiční rib eye steak s espresso-chilli marinádou a karamelizovanou kukuřicí.
Zimní měsíce se sebou přináší i nechvalně známé chřipkové období. Dopřejme tělu v tomto období co nejvíce vitamínů, abychom se nemoci co nejrychleji zbavili. Přestože je nejčastěji hledáme v citrusech, zapomínáme, že v boji proti chřipce a nachlazení pomůže i u nás pěstované ovoce a zelenina. Vyzkoušejte cibuli a česnek, jež jsou nejen základem mnoha receptů, ale odpradávna využívané i na různé neduhy. Zkusit můžete i méně často používané druhy jako je řepa nebo třeba rakytník.
Leden je měsícem předsevzetí, který spousta z nás využije k tomu, abychom zkusili něco nového nebo přestali s nějakým zlozvykem. Zkuste to také a zaměřte se v celém novém roce na kvalitní potraviny z produkce ekologického zemědělství. Termín „ekologické zemědělství“ či „biopotravina“ slýcháváme v médiích často a sami se s nimi běžně setkáváme mezi nákupními regály. Co však přesně znamená, když produkt takové označení nese? Dozvíte se v následujícím článku.
Symbolizuje hojnost peněz do následujícího roku, a to především díky svému tvaru, který připomíná penízky. Ať už pranostikám věříte, nebo ne, zkuste si jako novoroční oběd připravit alespoň jednou za život českou klasiku – čočku na kyselo. K čočce můžete přidat sázená vejce nebo oblíbené uzeniny.
Nejen štědrovečerní večeře, ale také Boží hod a druhý svátek vánoční patří k okamžikům, kdy se sejde celá rodina a stoly se pod náporem jídla jen prohýbají. Připravte se letos v předstihu, ať se zbytečně nestresujete na posledních chvíli a zaměřte se na kvalitu. Právě ta udělá z vašeho kulinářského umění ten pravý gurmánský zážitek.
Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.
Říkáte si, že přeci fitness cukroví nemůže být tak lahodné jako to klasické? Omyl, může být i lepší! Vyzkoušejte recepty, které si zamilujete a budete je chtít od této chvíle péct každé Vánoce. Proteinové pistáciové kuličky, linecké i kokosky bez cukru – na výběr je spousta dobrot, které nejsou náročné na přípravu ani ingredience.
Září neznamená pouze začátek školního roku a blížící se podzim, je také Měsícem biopotravin. Letos už po šestnácté podpoří Ministerstvo zemědělství lokální ekofarmy a výrobce biopotravin, a to pod heslem „Kupujte bio srdcem“. Češi se o principy ekologického zemědělství a bio produkci začínají zajímat stále více. S rostoucí poptávkou po kvalitních výrobcích rok od roku přibývá i počet bio farem.
Většinu z nás při výběru oběda v „závodní kantýně“ ani nenapadne, že svojí volbou můžeme zásadně ovlivňovat strukturu naší krajiny nebo způsob hospodaření. Přitom v mnoha zemích EU je právě veřejné stravování jedním z mnoha nástrojů, jak zásadním způsobem zlepšovat strukturu zemědělství a prefero-vat tak šetrný přístup k přírodě či zvířatům.
Vyhlášením absolutního vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2020 byla dnes oficiálně zahájena každoroční edukační kampaň Ministerstva zemědělství Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Šestnáctý ročník má podtitul „Kupujte bio srdcem“. Cílem kampaně je zvýšení zájmu veřejnosti o bio výrobky z domácí produkce a edukace v otázce podpory lokální ekonomiky a krátkých dodavatelských řetězců.
Český trh s biopotravinami neustále roste. Podle posledních oficiálních statistik, které zveřejnilo Ministerstvo zemědělství, byla jejich celková spotřeba v roce 2018 4,43 miliardy korun. Meziročně tak vzrostla o 33 %. Stoupající popularitu biopotravin reflektuje také novela zákona o ekologickém zemědělství, kterou nedávno schválila vláda. Ta mimo jiné zpřísňuje postihy v případě pokusů o klamání spotřebitele.
Jako zákazníci se při výběru potravin rozhodujeme pod vlivem mnoha faktorů. Roli hrají naše chuťové preference, zkušenosti, dostupnost a kvalita sortimentu a v neposlední řadě také propracovaný marketing, který často překryje vše ostatní. Pokud se jako spotřebitelé ale chceme rozhodovat opravdu zodpovědně, měli bychom vždy zvážit i mnohé další aspekty například původ či čerstvost. U biopotravin to platí dvojnásob.
I když je kvůli stávající situaci nakupování značně omezené, vrátka na ekologických farmách a obchůdky lokálních prodejců zůstávají otevřené i nadále. Koupit si ty nejkvalitnější biopotraviny přímo z farmy tak není problém ani v této nelehké době.
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje 18. ročník soutěže Česká biopotravina o nejlepší produkty českého ekologického zemědělství. Vyhlášení vítězů proběhne v září – měsíci biopotravin a čeští farmáři a producenti mohou své výrobky přihlašovat od dnešního dne.
Na úvod je dobré zmínit, že ekologické zemědělství je jednoznačně nejkontrolovanější sektor zemědělské prvovýroby a zpracování produkce. Souvisí to samozřejmě s nadstandardní legislativou, kterou ekologičtí zemědělci oproti svým konvenčním kolegům musí dodržovat. Řádné inspekce na ekologickou legislativu probíhají nejméně jednou za rok. V jejich rámci probíhají plánované i namátkové odběry vzorků.
Ve Středočeském a Jihomoravském kraji se zvýšil počet registrovaných za poslední 2 roky téměř o čtvrtinu. V posledních letech roste v Česku zájem o kvalitní potraviny a lokální produkty.
Labneh nebo makový olej, nabídka biopotravin se neustále rozšiřuje. Přestože je září jako Měsíc biopotravin u konce, Češi na kvalitu začínají čím dál více hledět v průběhu celého roku. Obliba produktů pocházejících z ekologického zemědělství stoupá stejně jako jejich nabídka. Seženete téměř vše, z čeho každý den vaříte. Od masa, mléčných výrobků až po právě sklízené ovoce, brambory nebo například symbol podzimu – dýně. Inspirujte se receptem na lahodnou polévku, které vás zaručeně prohřeje i za studeného počasí.